Roac79

Sportblog & Tips

Hoe stel je een sportschema samen?

Sommige mensen gaan naar de sportschool en doen maar wat. Anderen trainen het liefst onder begeleiding van een personal trainer. Wil je zelf graag aan de slag en daarbij ook zelf een sportschema samenstellen? Maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Hieronder vind je tips voor het samenstellen van een goed schema.

Wat is je doel?

Bepaal eerst wat je doel is. Wil je aankomen in spiermassa, vet verliezen of je conditie opbouwen? Op welke spiergroepen wil je je focus leggen als je aan wilt komen in spiermassa? 

Bepaal de frequentie

Hoeveel dagen in de week wil jij in de sportschool te vinden zijn? Probeer in ieder geval twee keer te gaan. Afhankelijk van je doel kun je vaker gaan. Loop niet te hard van stapel, maar zorg wel dat je jezelf uit blijft dagen.

Ga voor een simpel schema

Een erg ingewikkeld schema is niet efficiënt. Houd je schema dus zo simpel mogelijk. Meer oefeningen staat niet gelijk aan meer progressie. Beperk je schema dus tot slechts een aantal oefeningen per spiergroep (per dag) en probeer met die oefeningen sterker te worden.

Vergeet de warming up niet

Om blessures te voorkomen en je training effectiever te maken mag een warming up niet ontbreken. Goede compressiekousen helpen overigens ook bij het voorkomen van blessures. Neem daarvoor eens een kijkje bij Stox

Start met compound oefeningen

Met compound oefeningen maak je gebruik van meerdere spiergroepen tegelijk. Het is dan ook het beste om gelijk met deze oefeningen te beginnen, zodat je hier het meest profijt van hebt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om squats, deadlifts en bankdrukken.

Sluit af met isolatie oefeningen

Ben je klaar met je compounds? Dan kun je nu je spieren gaan isoleren. Denk bijvoorbeeld aan lunges of bicep curls. Om je training zwaarder te maken is het ook goed om gebruik te maken van supersets.